Doel 5.1.2 We stimuleren de transitie naar een circulaire en duurzame economie

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

Een duurzame groei en ontwikkeling van de stad staat centraal. Hiermee staan we voor verschillende uitdagingen. Zo moeten we als stad de transitie maken naar een duurzame energievoorziening. Het veranderende klimaat vraagt ons om na te denken over hoe we de stad en omgeving hier zo goed mogelijk op inrichten en klimaatadaptief maken. Maar ook de transitie naar een circulaire economie vraagt onze aandacht. Een circulaire economie is een herijking van de economie waarin iedereen − zowel bedrijven, instellingen als burgers − bewuster omgaan met de beschikbare grondstoffen en verspilling tegengaan. In het denken over de circulaire economie wordt vanuit verschillende invalshoeken naar de economie gekeken, zoals de sociaal-maatschappelijke, technische, economische en ecologische invalshoek. Wat bindt is de notie dat de leverbetrouwbaarheid en beschikbaarheid van ruwe grondstoffen de komende jaren gaat afnemen. In de plaats van dit te laten gebeuren, wordt actie ondernomen om de economie slimmer te organiseren in een circulaire economie.

We zien kansen om de strategische opgaven waar we voor staan ook te benutten om onze economie te versterken. De opgaven rond circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie kunnen als een motor dienen voor (nieuwe)kennis en technieken die bijdragen aan de veranderende economie. Zo ontstaan er vanuit "Energietransitie" grote en kleine energie-opwekkers, kunnen er coöperaties (lokale bedrijfjes) ontstaan en grote energieleveranciers zullen zoeken naar nieuwe business modellen. Rondom de klimaatopgave heeft Zwolle met de Climate Campus nu al een naam opgebouwd als stad van kennis rond dit thema, en het huisvesten van de ‘demodelta’ waar meerdere partijen met elkaar samenwerken om de vraagstukken die er liggen aan te pakken. Duurzame 'branding' is goed voor de regio. De maatschappelijke opgaven die voor ons liggen zullen hoe dan ook voor werkgelegenheid zorgen bij bedrijven die hun rol pakken binnen de transities.

Starters, startups en creatieven zijn nodig om vernieuwing van de economie te bereiken. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de economie van de stad. Juist via groei van kleine bedrijven kunnen veel banen worden gecreëerd. Bovendien komen veel innovaties voort uit kleinere bedrijven met vaak vernieuwende ideeën en concepten. Het gaat hierbij soms om verdienmodellen die niet alleen op geld zijn gebaseerd, maar ook op waarden als energie, voeding, tijd, aandacht of zorg (social enterprises). Ondernemingen die niet alleen het creëren van economische waarde als doel hebben, maar die juist ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het creëren van sociale en maatschappelijke waarde.

Toelichting op realisatie doel

Uitgangspunt hiervan blijft de ambitie van de Rijksoverheid, zoals eerder aangegeven in de informatienota:

  • 100% circulair in 2050 (bron: Nederland Circulair 2050, Rijksoverheid)
  • In 2030 een (tussen)doelstelling van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen). (bron: Nederland Circulair 2050, Rijksoverheid)
  • In 2021 wordt 10% circulair ingekocht (bron: MVI Actieplan Rijksoverheid)
  • In 2023 wordt 100% van de bouw circulair aanbesteed (bron: Transitieagenda Bouw Circulaire Economie)

Op de korte termijn verwachten we het circulair inkopen en de bouw circulair aan te besteden te realiseren. Hierbij gaan we kijken of met name het doel van inkopen verder kan worden opgehoogd. Of we het doel van 50% primaire grondstoffen gaan halen is nog te vroeg om te oordelen en wordt nog niet actief op gemeten. Middels pilotprojecten proberen we nu eerst het gedachtegoed van circulair ondernemen in te bedden, zodat we later de eerste effecten daadwerkelijk zichtbaar zijn.

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We faciliteren de veranderende economie, zodanig dat:

  • we samen met partners in de stad en regio initiatieven faciliteren waarmee bedrijven worden gestimuleerd en verleid.
  • wordt ingezet op klimaatadaptieve, circulaire en energiebesparende maatregelen bij nieuwe initiatieven in de gebouwde omgeving waarmee duurzaamheid wordt verbonden aan de Zwolse economie
  • Strategische opgaven als circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie ook vanuit een economische benadering concreet betekenis krijgen, en aan deze concepten een verdienmodel ten grondslag komt te liggen.
  • De groei van het aantal nieuwe bedrijven / startende ondernemingen minimaal op het landelijk gemiddelde ligt.

Indicatoren

Portefeuillehouder

René de Heer

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59