Doel 5.3.1 We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

Ons doel is om in 2019 toe te werken naar culturele voorzieningen en activiteiten die passen bij de groei van Zwolle naar een grootstedelijke agglomeratie . Wij willen de kracht van onze culturele partners benutten om deze stap te maken. Samenwerking en verbinding zijn sterke krachten in Zwolle, die bijdragen aan beweging, vernieuwing en innovatie. Een tweede kracht die wij willen inzetten om ons doel te behalen, is de rijkdom aan talenten van de stad. Wij willen blijvende aandacht schenken aan cultuureducatie op scholen (het kweken van interesse) en het begeleiden van talenten. Hierbij passen succesvolle, beproefde concepten, zoals de overdracht van kennis en vaardigheden in een meester-gezel relatie. We zetten in op de uitvoering van de ambities in het cultuurprofiel regio Zwolle. We investeren in de regionale samenwerking en uitvoering van proeftuinen.

Wij willen met kunst en cultuur een stevige bijdrage leveren aan de strategische opgave Centrumgebied (binnenstad en Spoorzone). Een levendig artistiek klimaat maakt onze binnenstad aantrekkelijk(er) voor inwoners en bezoekers. Een stad wordt als aantrekkelijke woon- en verblijflocatie ervaren als kunstenaars en creatieve ondernemers hebben gezorgd voor een inspirerend leefklimaat (gentrification).  

Toelichting op realisatie doel

In 2019 is de eerste stap gezet in de realisatie van de intensieve samenwerking tussen de verschillende grote culturele instellingen voor de programmering van het Stadsfestival. In het kader van innovatie en talentonwikkeling heeft Stadkamer haar expertise volop ingezet voor de ontwikkeling van Art\pitch. Hedon en Zwolse Theaters hebben de handen in één geslagen in de bevordering van ontwikkeling van regionaal talent in het Hybride productiehuis. Deze proeftuin is met een cofinanciering gewaardeerd door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen
De advisering rondom Kunst in de openbare ruimte heeft een met de vorming van een adviespoule, een meer, flexibeler en grootstedelijk karakter gekregen. In 2019 is onderzoek gedaan naar de inhoudelijke behoefte van de creatieve sector en naar de accommodatiebehoefte van de creatieve en culturele sector in het algemeen. Die worden de noodzakelijke bouwstenen voor de nieuwe Cultuurvisie.

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand, zodanig dat:

  • Onze lokale basisinfrastructuur van culturele instellingen en gezelschappen wordt ondersteund zodat stabiliteit, continuïteit, groei en vernieuwing ontstaan.  
  • Er optimaal gebruik wordt gemaakt van het aanbod aan voorzieningen en culturele activiteiten doordat het voortdurend nauw aansluit op de steeds veranderende behoefte van het publiek en het is gericht op de inclusiviteit van zoveel mogelijk doelgroepen.
  • Een gevarieerd aanbod van kunst en cultuur, in de historische context van onze binnenstad, de attractiviteit van Zwolle vergroot en stimuleert om Zwolle te bezoeken.
  • Onze culturele partners in staat zijn hun cultureel ondernemerschap te versterken en meer inkomsten te verwerven.
  • Cultuureducatie een vanzelfsprekende plek heeft binnen het onderwijs.

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

Monique Schuttenbeld

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59