Doel 5.1.1 We versterken de werkgelegenheid door het creëren van een concurrerend en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

De gemeente zorgt niet zelf voor de banen, dat doen bedrijven en instellingen. De gemeente kan wel helpen door een goed vestigingsklimaat te scheppen. Een sterk accountmanagement en professionele organisatie dragen hier aan bij. Hiermee versterken we de economische structuur en vitaliteit van Zwolle en dat betekent banen, zowel directe als indirecte. Want voor het goed kunnen functioneren moet een bedrijf of instelling weer een beroep doen op andere bedrijven en instellingen. De samenwerking met de andere gemeenten in de regio vinden we belangrijk, want als sterke regio kunnen we ondernemers nog beter van dienst zijn. Uitgangspunt is dat ondernemers in Zwolle en regio kunnen rekenen op een dienstverlenende gemeente die ruimte geeft om plannen te ontwikkelen.

Eén van de belangrijkste succesfactoren voor de economische groei is de aanwezigheid van voldoende geschoolde arbeidskrachten. Daarom blijven wij de komende jaren investeren in de Human Capital Agenda. In de Human Capital Investeringsagenda staan centraal:

  • Beschikbaarheid van gekwalificeerde mensen: voldoende arbeidskrachten nu en op middellange termijn;
  • Inclusiviteit: iedereen doet mee, elk talent telt en krijgt ruimte om te ontwikkelen;
  • Wendbaarheid van mensen en systemen: de uitdaging is ervoor te zorgen dat mensen en organisaties voorbereid zijn op permanente ontwikkelingen en veranderingen in het werk.

We werken samen met het onderwijs, het bedrijfsleven en medeoverheden zoals de provincie Overijssel aan de regionale arbeidsmarkt.  Als onderdeel van de Begroting 2019, wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 59, onderwerp Human Capital Agenda. De toelichting op dit bestedingsvoorstel vindt u hier.

Toelichting op realisatie doel

Uit het jaarlijkse landelijke werkgelegenheidsonderzoek blijkt dat het aantal geregistreerde banen in Zwolle is toegenomen van ruim 99.000 in 2018 tot net iets meer dan 100.000 in 2019. Ook is de werkloosheid iets afgenomen: van 3,8% in 2018 naar 3,6% in 2019. Tevens blijkt uit het in 2019 uitgevoerde onderzoek van bureau Louter naar de economische toplocaties  dat Zwolle op de 8e plaats van Nederland staat. Eén plek gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. In de laatste tien jaren heeft Zwolle steeds een (wisselende) plaats in de top 10 van Nederland behaald. Dit is een indicatie voor de sterke economische positie van Zwolle. Voor een stevig deel komt deze hoge ranking voort uit het hoge aantal banen ten opzichte van het aantal inwoners. Daarnaast is Zwolle koploper in persoonsgerichte activiteiten: persoonlijke dienstverlening aan consumenten, zoals detailhandel, vrijetijdsactiviteiten, onderwijs en zorg. Dat laat zien dat ook qua economische activiteiten de functie van Zwolle als centrumgemeente binnen de Regio Zwolle van belang is. Vanuit de Omgevingsvisie is de vraag gesteld hoe de stad economisch zal ontwikkelen, ook met een stijgend aantal inwoners. Daarom zijn we gestart met het werken aan een Economisch Perspectief – een verkenning van toekomstscenario’s en thema’s waarop wij als stad in zouden moeten zetten, om zo optimaal onze bijdrage te kunnen leveren aan onze economische ambities als Regio Zwolle.

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We versterken de werkgelegenheid door het creëren van een concurrerend en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen, zodanig dat:

  • Bestaande bedrijven door goede en gerichte dienstverlening aan Zwolle blijven verbonden:
    • We ruimte creëren voor nieuwe initiatieven en ontwikkelingen, met passende randvoorwaarden.
    • We focussen op directe en indirecte banen.
    • We samenwerking tot stand brengen tussen onderwijs, ondernemers, overheid, omgeving (4-O's).
    • De tevredenheid over de dienstverlening aan ondernemers stijgt.
  • Nog niet in Zwolle gevestigde bedrijven voor Zwolle kiezen:
    • De groei van het aantal vestigingen minimaal op landelijk niveau ligt.
    • Het kwalitatief en kwantitatief aanbod van werklocaties in balans is met de vraag in de markt.
    • De leegstand van kantoren en bedrijfspanden, uitgedrukt in een percentage, in Zwolle onder de respectievelijke landelijke leegstandscijfers ligt.
  • Vanuit onze strategische opgave "Human Capital en topwerklocaties":
    • Een aantrekkelijk ondernemersklimaat wordt gecreëerd voor de clusters health/zorg, chemie (kunststoffen), klimaat en energie.
    • De verbinding tussen economie, onderwijs en arbeidsmarkt wordt versterkt.
    • Een beter beeld ontstaat van kanssectoren, benodigde skills en het arbeidspotentieel in de regio.
    • Een betere geleiding ontstaat van a) werk naar werk, (b) opleiding naar werk en van (c) geen werk naar werk.
  • Duurzaamheid sterk wordt verbonden met de Zwolse Economie door in te zetten op klimaatadaptieve, circulaire en energiebesparende maatregelen bij nieuwe initiatieven in de gebouwde omgeving.

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

René de Heer

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59