Doel 1.1.2 We vergroten de veerkracht van inwoners en buurten

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

Niet alle Zwolse inwoners zijn in staat op eigen kracht of met hulp van eigen sociale netwerken en verbanden mee te doen in de samenleving en maatschappelijk zelfredzaam te zijn. Door inzet van onder andere wijkgericht welzijnswerk (opbouwwerk) willen we het menselijke kapitaal in buurten en wijken versterken, vergroten, mobiliseren en ondersteunen zodat er een leefomgeving ontstaat die sociale samenhang kent. De omvang van de opgaven in wijken en buurten is leidend voor de omvang en intensiteit van de inzet van het wijkgericht welzijnswerk. Elk Sociaal Wijk Team kent een driehoeksnetwerk van de manager van het Sociaal Wijk Team, de senior opbouwwerker en de wijkmanager van de gemeente. Deze personen hebben een belangrijke rol in het afstemmen van de wijkopgaven en de aanpak daarvan.

Toelichting op realisatie doel

De druk op het welzijnswerk neemt toe. Zo wonen, als gevolg extramuralisatie van de zorg, meer mensen (langer) zelfstandig thuis. Bijvoorbeeld mensen (waaronder ouderen) met GGZ problematiek. De leefbaarheid in de wijken komt hiermee onder druk te staan door de toename van mensen met verward gedrag in deze wijken. Het betreft inwoners waarbij een andere benadering en intensievere inzet nodig is om ook deze groep zo veel mogelijk zelfredzaam te laten zijn. Daarnaast zien we dat de druk op het wijkwerk ook beïnvloed wordt door de recente schietincidenten en drugscriminaliteit in de wijken. De inzet verschuift dan deels van preventief welzijnswerk naar het creëren van rust onder de wijkbewoners en het herstellen van de veiligheidsbeleving en vertrouwen. De inzet van het wijkgericht welzijnswerk en opbouwwerk wordt daarmee niet alleen ingezet op de persoonlijke zelfredzaamheid, maar is ook essentieel voor de directe leefomgeving van deze inwoners en het behoud van de leefbaarheid in de buurten (bijvoorbeeld ter voorkoming van overlast en burenconflicten).

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We vergroten van de veerkracht van inwoners en buurten, zodanig dat:

  • De veerkracht in de buurten / wijken stijgt, specifiek daar waar deze (ver) onder het Zwolse gemiddelde ligt.
  • Deze de buurt en de individuele inwoner ten goede komt, de leefomgeving verbetert, eenzaamheid verminderd, de zelfredzaamheid toeneemt en nieuwe initiatieven in buurten en wijken ontstaan.
  • Mensen zich prettig voelen in de wijk waarin zij willen wonen (sociale inclusie).

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

Klaas Sloots

William Dogger

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59