Doel 3.2.1 We voorkomen (verder) maatschappelijk uitval of overlast door het bieden van passende zorg en ondersteuning richting maatschappelijk herstel

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

Verslaving kent als risico dat inwoners geïsoleerd raken, er gezondheidsrisico's optreden en de participatie verminderd en er maatschappelijke uitval of overlast optreedt. Verslaving is er in allerlei vormen: alcohol, roken, drugs, gamen, enzovoort. We zetten in op het voorkomen en verminderen van verslavingsproblematiek. Het voorkomen van verslaving pakken we ook op vanuit de preventieve aanpak van een gezonde levenstijl (zie doel 1.2.1).  

Zorgmijding kan leiden tot verergering van problematiek en maatschappelijke uitval en overlast. Er wordt actief contact gelegd met mensen in zorgwekkende situaties, die niet zelf om hulp/ondersteuning vragen, maar dit wel nodig hebben omdat (verder) maatschappelijke uitval dreigt. Na contactlegging wordt samen met betreffende persoon (of directe omgeving)  in kaart gebracht welke hulp/ondersteuning nodig is en hoe dit het beste kan aansluiten op de situatie van de persoon zelf. Daar waar mogelijk wordt getracht mensen te motiveren om reguliere hulp/ondersteuning te accepteren. Zolang geen aansluiting bij reguliere hulp/ondersteuning kan worden gevonden, maar hulp/ondersteuning wel nodig is, wordt inzet vanuit bemoeizorg geboden. Bemoeizorg wordt in de Wmo (2015) niet als wettelijke taak voor gemeenten benoemd, maar is maatschappelijk en bestuurlijk wel relevant. Juist omdat hiermee vroegtijdig ingegrepen kan worden bij complexe situaties, waar reguliere hulpverlening geen grip op kan krijgen.

Personen die verward gedrag vertonen worden soms niet tijdig  als zodanig herkend, waardoor ondersteuning, hulp en zorg niet tijdig genoeg kan worden ingezet. Dit kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van deze personen zelf, maar ook die van hun direct omgeving aantasten. Een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag is nodig om vroegtijdig te signaleren,  adequate ondersteuning en zorg te kunnen bieden, tijdig te kunnen opschalen wanneer nodig (bijvoorbeeld naar de veiligheidsketen) en het kunnen leveren van maatwerk, wat zoveel mogelijk aansluit op de leefwereld van de persoon die verward gedrag vertoont. Alle gemeenten  zijn door minister van VWS opgeroepen om een sluitende aanpak voor verwarde personen te ontwikkelen. In Zwolle beschikken we over een aanpak verwarde personen die zorgdraagt voor snelle toeleiding tot passende zorg en ondersteuning voor mensen die verward gedrag vertonen. Als onderdeel van de Begroting 2019, wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 57. De toelichting op dit bestedingsvoorstel vindt u hier.

Toelichting op realisatie doel

De genoemde doelen zijn gerealiseerd.  Ook in 2019 is het verslavingsbeleid gericht op het voorkomen en verminderen van risico's en het terugdringen van verslavingsproblematiek.  Er is in 2019 ingezet op preventie van verslaving bij (met name) jeugdigen, door algemene preventie, maar ook door gerichte individuele preventie. Jongeren met risico-gedrag komen hierdoor sneller in beeld en het netwerk rondom jongeren (ouders/verzorgers, onderwijs, verslavingszorg) kunnen sneller worden ingeschakeld.

We hebben bemoeizorg (team VIA, onderdeel van GGD IJsselland) ingezet voor het bereiken van/contactlegging met volwassenen en jeugdigen die zich in een zorgwekkende situatie bevinden, maar niet zelf om hulp/zorg vragen.

We hebben de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag geborgd in lokale en regionale afspraken.

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We voorkomen (verder) maatschappelijk uitval of overlast door het bieden van passende zorg en ondersteuning richting maatschappelijk herstel, zodanig dat:

  • Verslavingsproblematiek wordt voorkomen en verminderd.
  • Zorgmijding wordt voorkomen en verminderd.
  • Personen die verward gedrag vertonen vroegtijdig in beeld zijn en er tijdig op- en afgeschaald wordt tussen sociaal domein en veiligheid, daar waar er sprake is van ernstige overlast en/of de persoon een gevaar vormt voor zichzelf en zijn directe omgeving (of hiermee dreigt).

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

Klaas Sloots

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59