Doel 1.2.2 We versterken de vitaliteit van inwoners door sport en bewegen

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

Sport en bewegen dragen als onderdeel van een gezonde leefstijl bij aan het (langer) gezond en actief zijn van inwoners. Daarnaast draagt sporten en bewegen, in welk organisatieverband dan ook, bij aan maatschappelijke participatie en sociale cohesie. Mensen sporten met elkaar, ontmoeten elkaar en zetten zich, al dan niet als vrijwilliger, in om de sport en alles er omheen invulling te geven. De aanwezige sportinfrastructuur met veel en goede sportaccommodaties en beweegvoorzieningen verspreid over de stad is voor dit alles een belangrijke drager. De vraag naar sportactiviteiten en –voorzieningen voor ouderen zal aanzienlijk stijgen. Daarmee zal, met het stijgen van de leeftijd, een verschuiving plaatsvinden van sporten naar bewegen, terwijl ook voor jongeren het sport- en beweegaanbod op peil moet blijven. Dit biedt kansen voor verenigingen voor het ontwikkelen van nieuw en vernieuwend sportaanbod en het aanboren van nieuwe doelgroepen.

Toelichting op realisatie doel

In 2019 is verder uitvoering gegeven aan het Actieplan Sport en bewegen. SportService Zwolle (SSZ) speelt hierin als uitvoeringsorganisatie van het gemeentelijk sportbeleid een belangrijke rol. Door SSZ is verder gewerkt aan het verstevigen van de maatschappelijke rol van sport en bewegen in relatie met het sociaal domein ten behoeve van vitale inwoners. De sportparkmanagers en buurtsportcoaches hebben hierin een voorname taak.

Verder is in 2019 verder uitvoering gegeven aan het rekenkamerrapport ten aanzien van het sportbeleid. Belangrijke conclusie is dat het sportbeleid vruchten afwerpt, maar dat er op onderdelen verbeterpunten zijn. Deze conclusies omarmen we en inmiddels is gestart met het doorvoeren van verbeterpunten zoals het SMART maken van het Actieplan en de prestatieafspraken met SSZ.

In 2019 zijn we begonnen met de actualisatie van het sportaccommodatiebeleid welke in 2020 ter besluitvorming aan de raad zal worden aangeboden. Met het onderzoek is beoogd onderzoek te doen naar de bestaande en toekomstige verhouding tussen vraag en aanbod van de sportaccommodaties in Zwolle. Het project brengt zowel de binnen- als de buitensport onder de aandacht inclusief het sporten in de openbare ruimte. De gemeente Zwolle wil de infrastructuur van verenigingen en accommodaties nog beter gaan benutten. We willen verenigingen helpen het sport- en beweegaanbod te vernieuwen, nieuwe doelgroepen en markten aan te boren en een brede(re) maatschappelijke functie te vervullen, ook in relatie tot het Sociaal Domein. Daarbij zetten we ook in op andere vormen van sport en bewegen, andere doelgroepen en samenwerking met maatschappelijke partners.

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We versterken de vitaliteit van inwoners door sport en bewegen, zodanig dat:

  • Inwoners in alle geledingen van de bevolking een zo hoog mogelijke sport- en beweegparticipatie hebben.
  • Integraal en inclusief sporten in vrijwel alle (reguliere) sportdisciplines mogelijk is.
  • De sport- en maatschappelijke participatie van meer kwetsbare doelgroepen (jeugd, senioren, inactieven, mensen met een beperking en minder draagkrachtige personen) toeneemt.

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

René de Heer

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59