Doel 4.1.1 We bieden ondersteuning aan inwoners die terecht een beroep doen op het gemeentelijk vangnet zodat ze niet onder de Zwolse armoedegrens hoeven te leven

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

We bieden een vangnet voor wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit doen we op grond van de Participatiewet, waarin rechten en plichten voor het ontvangen van bijstand verwoord zijn. We verstrekken een bijstandsuitkering voor kosten levensonderhoud en bijzondere bijstand voor onvoorziene noodzakelijke kosten die niet uit eigen middelen kunnen worden voldaan.

Toelichting op realisatie doel

In 2019 is een Armoedemonitor uitgebracht. We zien dat in 2019 de groep huishoudens met een laag inkomen daalt.  Er zijn in Zwolle 6.100 huishoudens die tenminste 1 jaar een inkomen van maximaal 110% van het sociaal minimum hebben. We zien ook een daling in het aandeel minimahuishoudens in Zwolle naar 10.7 % (was 11,8). Daarentegen zien we op persoonsniveau een lichte stijging in Zwolle in de laatste drie jaar: van 9.400 personen in 2016 naar 9.600 personen in minimahuishoudens in 2019. Binnen de groep minima werd eind 2019 aan 3.632 Zwollenaren een bijstandsuitkering verstrekt. Dit is een stijging van 25 uitkeringen ten opzichte van begin 2019.  (Alle cijfers op basis van doorrekeningen.)
Door het bieden van inkomensondersteuning kunnen minimahuishoudens in hun eigen levensonderhoud voorzien en via (een traject naar) werk, vrijwilligerswerk of sociale activiteiten meedoen in de Zwolse samenleving.    

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We bieden ondersteuning aan inwoners die terecht een beroep doen op het gemeentelijk vangnet zodat ze niet onder de Zwolse armoedegrens hoeven te leven, zodanig dat:

  • Als Zwolse armoedegrens geldt een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. De inkomensgrens geldt voor inkomens uit loondienst, eigen onderneming of uitkering.
  • Ondersteuning past binnen wettelijke kaders, zoals de Participatiewet.
  • Iemand die een beroep doet op de gemeente voor inkomensondersteuning, zich naar vermogen inzet om, zo snel en zo veel als mogelijk is, weer zelf in het levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • Uitstroom naar betaald werk of eigen bedrijf gestimuleerd wordt.
  • Zoveel mogelijk mensen die tot de doelgroep behoren gebruik maken van de inkomensondersteunende maatregelen.
  • Juiste informatieverstrekking door aanvragers bevorderd wordt.
  • Het aanvragen van regelingen zo min mogelijk administratieve lasten oplevert.
  • De aanvragen zoveel als mogelijk afgehandeld worden binnen de wettelijke termijnen die daarvoor gesteld zijn.  

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

Klaas Sloots

René de Heer

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59