Doel 3.2.2 We bieden een beter toekomstperspectief aan inwoners na detentie en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie en verminderen daarmee recidive (herhaling / terugval)

Beschrijving doel (tekst uit Begroting 2019)

Het aanbieden van (vrijwillige) begeleiding aan volwassen ex-gedetineerden is sinds enkele jaren een gemeentelijke taak. Dit om recidive zo veel als mogelijk te voorkomen.

Jeugdreclassering is begeleiding voor jongeren die een proces-verbaal hebben gehad van de politie of leerplichtambtenaar. Alleen kinderrechters, het openbaar ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en de justitiële jeugdinrichtingen kunnen jeugdreclassering opleggen. Gecertificeerde instellingen voeren de jeugdreclassering uit.
Jeugdreclassering is een vorm van jeugdzorg waarbij de jongere wordt geholpen, begeleid en gecontroleerd. Het doel van jeugdreclassering is om in samenwerking met ouder(s) of netwerk, het gedrag van de jongere te veranderen en recidive te voorkomen. De strafrechter kan besluiten jeugdreclassering op te leggen aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een delict hebben gepleegd. De begeleiding kan doorlopen tot na de 18e verjaardag. Als het delict gepleegd wordt na de 18e verjaardag, dan is in principe het volwassenenstrafrecht van toepassing. Het jeugdstrafrecht kán echter tot 23 jaar toegepast worden als het ontwikkelingsniveau van de dader daartoe aanleiding geeft. De proeftijd voor minderjarigen is gesteld op twee jaar en de jeugdreclasseringsmaatregel wordt dan ook veelal voor de duur van die twee jaar opgelegd. Verlenging met één jaar is mogelijk.
De inzet om jeugdreclasseringsmaatregelen te voorkomen vindt plaats vanuit programma 1. Samenleving en programma 2. Inwonersondersteuning.

Toelichting op realisatie doel

Gerealiseerd.

In 2019 heeft gemeente Zwolle een samenwerkingsovereenkomst gesloten met PI Zwolle, Reclassering Nederland en Tactus Reclassering '(Kort)gestraften met een plan de deur uit'. Doel van deze samenwerkingsovereenkomst is om vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid te werken aan succesvolle re-integratie van ex-gedetineerden. Al bij aanvang van een detentietraject van een inwoner van Zwolle in de PI Zwolle is er onderling en met de gedetineerde overleg, waardoor een basis wordt gelegd voor het verdere detentie- en re-integratieplan.

Er is gewerkt aan lokale samenwerkingsafspraken tussen alle betrokken partijen rondom de nazorg van jeugdige ex-gedetineerden op alle relevante leefgebieden, totdat er op die leefgebieden een gewenste stabiele situatie is ontstaan.

Criteria (tekst uit Begroting 2019)

We bieden een beter toekomstperspectief aan inwoners na detentie en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie  en verminderen daarmee recidive (herhaling/terugval), zodanig dat:

  • Begeleide ex-gedetineerden, die vóór detentie een stabiele woonsituatie hadden, kort na detentie een passende vorm van wonen hebben.
  • Begeleide ex-gedetineerden kort na detentie bezig zijn met een traject gericht op opleiding, werk of dagbesteding.
  • Het aantal en de duur van de ingezette (jeugd)reclasseringsmaatregelen daalt.
  • Jongeren na reclassering sneller re-integreren en maatschappelijk participeren en het aantal recidive (herhaling/verval) daalt.

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder

Klaas Sloots

Ed Anker

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 09:56:41 met de export van 07/01/2020 09:51:59